הגוף האופטימי
אני רציתי את הגוף הנפלא של נעוריי בחזרה. רציתי לחזור לרוץ, לקפוץ, לשחק כמו בשנות התיכון, כשרגליי היו נושאות אותי לאן שאחפוץ וליבי פעם במרץ וסיפק לשריריי ולמוחי את כל הדם שרק ביקשו. שיחקתי טניס, רצתי אחרי כדורים (כי לא שיחקתי מי יודע מה), אכלתי ושתיתי כל מה שרציתי, ישנתי מעט וקמתי מאוחר.
עברו השנים. בגיל 40, מצאתי את עצמי מתנהלת בגוף כבד (שקלתי כמה עשרות קילוגרמים מעל המשקל הרצוי), עייף, מגושם, מתנשף ו…עצוב. הייתי מובסת.
עד שהתגלה לי הקשר בין מחשבותיי ורגשותיי לבין גופי הפיזי. הבנתי שכדי להשיב אלי את גופי הבריא, היפה והאופטימי, עלי לשנות את עולמי הפנימי.
הספר הזה מכיל את התובנות והמחשבות שהחזירו אותי למשקל שפוי (השלתי 35 קג' מגופי לפני עשרים שנה שלא חזרו יותר). הוא מכיל עצות ומרשמים מבית המרקחת של הרופא הפנימי שבנו – כמו שמחת חיים ושלווה נפשית, שתי התרופות הטובות בעולם לשמירה על גוף בריא ומלא חיים.
או לרשום פרטים ואחזור אליך:
הקדמה וסיפור אישי
הפגישה הראשונה – איך הכול התחיל
כשמשתנים החיים ברגע אחד, לא תמיד מודעים באותו זמן שזה מה שקורה. בעיקר כשזה מתרחש באיזה חדר סתמי במרכז קהילתי, ביום ראשון סגרירי, בשעה שמונה בערב, העשרים ושבעה באוקטובר של שנת 1997. הייתי עייפה, אחרי יום עבודה עמוס בשפעות של תחילת החורף. במיוחד הטרידה אותי ילדה בת חמש מהקיבוץ, שנראתה מאוד חולה, למרות שחום גופה לא היה מאוד גבוה ולא היו סימנים אחרים בבדיקה, פרט לפריחה עדינה שכיסתה את גופה. לא הייתה לי אבחנה טובה ושלחתי אותה למיון, למחאת הוריה שדגלו במינימום התערבות של המערכת הרפואית. המחשבות עליה המשיכו להעסיק את מוחי כשנכנסתי לחדר והתיישבתי על אחד הכיסאות שסודרו במעגל. לאט לאט, הגיעו עוד משתתפים, בעיקר נשים, מכל הצורות והגדלים. את עיניי משכה אישה לבושה היטב, שניכר עליה שכסף הוא לא מגבלה בחייה, לפחות בכל מה שנוגע לבגדי יוקרה. האישה התיישבה לידי ופנתה אליי בחיוך קורן. "מה שמך?" שאלה, כאילו שהיא באמת מתעניינת. מלמלתי את שמי בחוסר רצון ולא שאלתי אותה לשמה. הפגישה התחילה. כולם קמו, אחזו ידיים והתפללו את תפילת השלווה. איך יכולתי לדעת שבאותו רגע התודעה שלי החלה להיפתח כמו שושנת מים עם עלות השחר? לא הרגשתי שום דבר, לא ברקים ולא רעמים, לא זיקוקים ולא שירת מלאכים או קרן אור שנוגעת בי. מה שכן הרגשתי, הייתה אי נוחות וסלידה מהמעמד המשונה הזה – להחזיק ידיים לזרים מוחלטים ולהתפלל??? כל מה שרציתי היה לברוח הביתה, לחמימות של המקום המוכר והמנחם, לבית שיש בו מקרר ומזווה וכל טוב הארץ ומשמניה…
המחשבות שלי שוב נדדו לילדה הקטנה. הנייד שלי שבק ולא הסכים לפעול על סוללה ריקה. לא ידעתי אם הוריה לקחו אותה לבית החולים ומה מצבה. רק מאוחר יותר, כשהגעתי הביתה וצלצלתי למיון, התברר לי שהילדה סובלת מדלקת קרום המוח ואם הייתה מתעכבת עוד כמה שעות, מי יודע אם ניתן היה להציל אותה…הרופאה על הקו, ברקע הרעש המוכר של מיון ילדים, תערובת של בכי, צחוק וזמזום מכונות, הייתה עניינית וממהרת וביקשה ממני להזמין דחוף את כל מי שהיה במגע עם הילדה כדי לקבל טיפול מונע. הורדתי את השפופרת ופרצתי בבכי של הקלה. זה היה נס אמיתי. מהיום שבו התחלתי לעבוד כרופאת משפחה בקיבוץ, חששתי מלעשות טעויות גורליות שעלולות לעלות בחיי המטופלים שלי. למרות שידעתי שכל בני האדם שוגים, כולל רופאים, לא מצאתי בעובדה הזו נחמה כלשהי. ומכל האנשים הרבים שקיבלו את הטיפול המונע, רק אני פיתחתי תופעות לוואי (החום, כאבי השרירים, הנזלת – היו התחליף המתבקש לאשמה, לפחד, להערכה העצמית הנמוכה).
עניין הפגישה חזר אלי רק כעבור כמה ימים. נזכרתי באישה העגלגלה שהתיישבה ליד השולחן ("המנחה") וסיפרה על דרכה ב"תוכנית". לא התרכזתי בדבריה, אך כשהעבירה תמונות ישנות בין חברי הקבוצה, נדהמתי לראות אישה אדירת מימדים, יושבת במסעדה ומחייכת חיוך מאולץ למצלמה. אי אפשר היה לזהות שהאישה היושבת מולי היא אותה אחת שמביטה אלי מהתמונה בחיוך עצוב ובעיניים כבויות. היא סיימה לדבר והגיע תורם של המשתתפים לשתף. המזכירה החזיקה בסטופר ולכל אחד ניתנו שלוש דקות לומר את דברו. מצא חן בעיניי שיש הגבלת זמן, וביני לביני חשבתי שהלוואי והייתי יכולה להנהיג את הנוהל הזה במרפאה, כשהמטופלים היו לפעמים מפליגים בתיאורים פיוטיים ובזיכרונות עבר מלאי פרטים. חדר ההמתנה המלא כאילו נעלם מתודעתם והם ביקשו את כל כולי קשובה וממוקדת רק בהם. לימים, אני אבין שהם היו ההשתקפות שלי, והריכוז העצמי הוא אחד מהסממנים של "מחלתי", כפי שהייתי עתידה לגלות.
למחלתי, מסתבר, יש שם שאותו שמעתי לראשונה בקבוצה: "אכילת יתר כפייתית". הקבוצה אליה הצטרפתי היא חלק מארגון בשם "אכלני יתר אנונימיים" ובקיצור או.איי (OA – OVEREATERS ANONYMOUS) (1). הארגון במקור נוצר על ידי אלכוהוליסטים בארה"ב שהקימו קבוצות שבהן המשתתפים מסייעים אחד לשני להיגמל מאלכוהול בעזרת צעדים רוחניים (2). בהמשך, על פי אותם עקרונות, נוסדו קבוצות גמילה מהתמכרויות שונות כמו סמים, הימורים, קניות, אכילת יתר ועוד. המכנה המשותף לכל הקבוצות הוא הרצון להיגמל מההתמכרות, ולא משנה מהי. באמצעות תוכנית 12 הצעדים, לומדים להכיר את השורש הנפשי והרוחני של ההתמכרות ולטפל בו.
לא פציתי פה כל הערב ורק חיכיתי שהפגישה תיגמר. ריחמתי על עצמי (איך יכולתי לדעת שגם רחמים עצמיים הם חלק מתסמיני המחלה?) וחשבתי שזה לא מקום בשבילי ושהאנשים האלה צריכים ללכת לטיפול פסיכולוגי מסודר. לא היה שום מנהיג לקבוצה והמזכירה רק דאגה שאיש לא יחרוג ממסגרת הזמן ושההתנהלות תמשיך לפי החוקים. אז מי מטפל? מי יגיד לאנשים האלה מה לעשות? הייתי כל כך רגילה למצב שבו יש רופא שיודע הכול ומטופל שלא יודע דבר! הכרתי היטב את המפגש הרפואי בו יש מעבר של תלונות מהצד האחד והוראות או הנחיות מהצד השני. באותה תקופה, היו מעט מאוד ספרים בתחום העזרה העצמית והמחשבה שאדם יכול לרפא את עצמו או להיעזר באדם מן הישוב, ללא השכלה רפואית כלשהי, נראתה לי מופרכת מיסודה (3).
הפגישה השנייה – על ניסים ונפלאות
כעבור שבוע, חזרתי לקבוצה באי רצון מופגן. ישבתי חמוצה, בפנים זועפות ועברתי על כל אחת (באותה פגישה נעדרו שני הגברים מהפעם הקודמת) בעיניים שופטות ודוחות. המחשבה שאני יותר טובה מהן תתברר לי מאוחר יותר כשייכת אף היא לשלל התסמינים של ה"מחלה". אני כותבת מחלה במרכאות, כי אף ספר רפואה לא מכיר בה ולמרות שהיא נפוצה יותר מכל מחלה אחרת, אין שום בדיקת דם או אמצעי הדמייה שיוכיח אותה. אפילו עודף משקל הוא לא הקריטריון הבלעדי, המחלה קיימת בהרבה אנשים עם משקל גוף תקין אך עם הפרעות משמעותית בדימוי הגוף וביחס לאוכל ולמשקל. המחלה שייכת לתחום ההתמכרויות כשההבדל העיקרי הוא, שאוכל צריך לאכול ועל אלכוהול, סמים וקניות אפשר לוותר. בכל שאר ההיבטים, יש דמיון רב בין המכורים – כולם מכחישים שהם מכורים ובטוחים שהם יכולים לשלוט בעצמם אם רק יחליטו. כמו שאמרה לי מישהי – "מה הבעיה? אני הצלחתי לעשות דיאטה כבר מאות פעמים!".
נראה שכולם יודעים מה שהמכור לא מצליח לראות. כיום, אחרי היכרות עם אלפי אנשים כמוני, אני יודעת לזהות בקלות את המכורים לאוכל – בסופר, בבתי קפה, על הכביש ואפילו רק מלשוחח עימם בטלפון. אני מזהה אותם בין קהל גדול של אנשים, בטלוויזיה, באינטרנט, בחו"ל… הפכתי למומחית באבחון המחלה, וזה לא ממש קשה אחרי שהכרתי אותה על עצמי.
לפגישה השנייה הגיע מנחה – גבר גבוה ונאה, פנים נבונות ועיניים כחולות וחודרות שהשתהו קלות על פני כל אחת מהנוכחות. הוא סיפר על הצלחתו העסקית ועל מעמדו כמנכ"ל רב עוצמה באחת החברות הידועות במשק. התבוננתי בו בריכוז, מנסה להבין אם הוא דובר אמת. בהמשך, אני עתידה ללמוד שכנות היא אחד הכלים החזקים ביותר שיכולים להביא להחלמה ושכל דבר שֶקֶר או זיוף יכולים להחזיר אותנו אחורה ברגע אחד. האיש סיפר ששקל יותר ממאה וחמישים קג' ושאת עיקר מזונו אכל בלילות, כשהבית היה שקט וכולם ישנים. אחרי יום עבודה של יותר משתיים עשרה שעות שבהן לא היה מוצא אפילו רגע לאכול, הוא היה מגיע מורעב לביתו המפואר, אך לא הצטרף למשפחתו לארוחת הערב. רק כשהמטבח היה מתרוקן מאדם, בחשכת הליל, היה יורד ממיטתו ואוכל מהמקרר, ככה, בלי לחמם, בלי להפשיר ולפעמים, אפילו ישר מהמקפיא. אשתו הייתה מתחננת אליו שיילך לטיפול, שהוא עלול לחלות באלף ואחת מחלות – סוכרת, לחץ דם גבוה, התקף לב (יש עוד הרבה, אבל זה מה שאשתו הכירה). "אתה עלול למות!" צעקה עליו למחרת בבוקר, כשגילתה שחצי מהמקרר חוסל ואפילו הסנדוויצ'ים שהכינה לילדים לבית הספר נטרפו. והוא היה מבטיח שזהו, הוא כבר לא יאכל בלילה וישתדל לקחת איתו קופסאות לעבודה ולאכול כמו בן אדם. ובלילה הבא, שוב היה מתגנב למטבח, שוכח מכל הבטחותיו ורק מכניס עוד ועוד אוכל לקיבתו, עד הרגע שהתיעוב העצמי היה גובר על תחושת הבחילה הנוראה שהייתה אוחזת בו בסיום הזלילה העצובה. לילה אחד, הוא סיפר, הגיע למקרר ומצא אותו…סגור! אשתו התקינה מנעול על שתי הידיות ולא ניתן היה לפתוח אותו. הוא ניסה במשך דקות ארוכות לנחש את הקוד. הוא עבר על תאריכים משמעותיים בחייהם, כמו היום שבו הכירו, יום הנישואים, לידת שני בניו, היום שבו התמנה למנכ"ל וכך עברו לו חייו מנגד, והמנעול מסרב להיפתח. ואז קרה הבלתי ייאמן – הוא כרע על ברכיו ומירר בבכי. האיש המכובד, היהיר, האיש שמאות עובדים כפופים לרצונו, שחשבון הבנק שלו עולה על גדותיו, שיש לו נכסים בשווי מיליוני דולרים, שלאחרונה אף אישר לעצמו נהג פרטי במכוניתו המפוארת, אחרי שכמעט נרדם על ההגה בנסיעה – האיש שהיה לו הכול, ירד על ברכיו והתחנן על חייו. למי הוא מתפלל – הוא לא ידע, לא הייתה בו אמונה לשום דבר, פרט לאלוהי הממון והתהילה, אולי אלוהי המדע והטכנולוגיה שכל כך אהב. שום דבר רוחני לא נוכח בחייו וכל פעם שהיה שומע על איזה קורס או ספר או סדנא שאשתו הייתה מנסה לעניין אותו בהם, הוא היה פוטר אותה בתנועת יד מזלזלת וחסרת סבלנות. והנה, אחרי שנכנע, שירד על הברכיים והתחנן לעזרה – קרה לו נס. אלוהים שלח אותו לקבוצה קטנה של כמה נשים באחד המתנ"סים וה"תוכנית", אותה יישם בדיוק האופייני לו כאיש עסקים מצליח, הצילה אותו והחזירה את שפיות דעתו ואת גופו הנפלא בחזרה.
התבוננתי בו, מנסה לדמיין אותו עם עוד כמה? שישים, שבעים קילו נוספים? התקשיתי להאמין שהתפילה שלו נענתה. אף פעם לא התייחסתי ברצינות לכל העניין הזה, וכל פעם שהייתי קוראת בראשית הדף את ראשי התיבות בס"ד, הייתי מעקמת את האף ואומרת נו, מילא. שיאמינו. סיוע מהשמיים? זה לא באמת קורה.
אבל האיש היה משכנע. הוא סיפר על הדרך שעבר, על הגמילה מהאכילה בלילות, על הפעם ההיא, אחרי כמה ימים בתוכנית, שבה בכל זאת התגנב למטבח וביקש לפתוח את דלת המקרר (אשתו סילקה את המנעול המביש) ולפתע חש ביד חזקה אוחזת בכף ידו ולא נותנת לו למשוך את הידית. לא היה איש בחדר, אבל הוא היה מוכן להישבע שהייתה נוכחות של מלאך שומר שמאז מלווה אותו לכל מקום ודואג שלא יחזור לחייו הקודמים. שבע שנים עברו מאז אותו לילה והוא מעולם לא חזר לבולמוסי האכילה הנואשים. כבר שש שנים שהוא שומר על משקל תקין, כבר שש שנים שהוא מרגיש שחזר לגוף של נעוריו, לגוף השמח ומלא החיים שאהב לגלוש בים, לרוץ על החוף, לעשות אהבה, לשחק ולרקוד. הוא נרשם לחוג סטפס וכבר הופיע בערב חברה מול כל חברי ההנהלה והצוות הבכיר. הוא צחק כשנזכר בפניהם הנדהמות של המנהלים החנוטים בחליפות השחורות והוא, במכנסי פוטר וחולצת טריקו, רקד כמו פרד אסטר ללא הג'ינג'ר רוג'רס שלו. הוא העביר תמונה מהאירוע וכולנו נדבקנו בצחוקו לנוכח הפנים ההמומות של הצופים. הוא באמת נראה מדהים, בזרימה, גופו מלא חיות ושמחה.
בלילה, לפני שנרדמתי, גם אני נשאתי תפילה. ביקשתי עזרה. חשבתי על הגבר היפה הזה ורציתי את מה שיש לו. למדתי במשך הזמן, שזה בדיוק מה שממליצים בתוכנית: לשאול מישהו שיש לו את מה שאת רוצה ולשאול אותו כיצד השיג זאת. האיש או האישה נקראים "מאמנים" והם יכולים ללוות כל מי שרוצה להחלים ולעזור לו בדרך. אנשים אלה, ברובם חסרי כל השכלה טיפולית, שלעיתים אף עוסקים במקצועות שאין בהם כל מגע עם בני אדם, מרקעים שונים ותרבויות שונות – הם המתאימים ביותר לעזור לאכלן יתר כפייתי. הניסיון האישי שלהם והדרך שעברו בתוכנית, הם מה שמכשיר אותם לסייע לאדם ששום גורם מהממסד כמו רופא, דיאטנית או פסיכולוג, לא יכול לעשות זאת. ביקשתי למצוא מישהו שיעזור לי.
הפגישה השלישית - ההודאה
לפגישות הבאות כבר לא הגעתי. העבודה תבעה את כל זמני ובערבים, כל מה שרציתי היה לחזור הביתה לנוח. שכחתי מהר מאוד את מה ששמעתי וחזרתי לשגרה הדחוסה של חיי. כשערב אחד, צלצל הטלפון בביתי, הרמתי מיד בדאגה, משוכנעת ששוב מדובר בילד משתעל שהאינהלציה לא עוזרת לו. על הקו הייתה אחת מחברות הקבוצה, אישה מבוגרת שנזפה בי על שעזבתי כל כך מהר. "שש פגישות – זה מה שדרוש כדי לדעת אם זה מתאים לך. לא לעזוב לפני כן", קבעה בפסקנות. בהתחלה, התרגזתי עליה, בעיקר בשל הטון המורתי שבחרה בו כדי לדרבן אותי לשוב. אבל משהו בדבריה בכל זאת נגע בי. היא טרחה להרים טלפון למישהי שהיא לא מכירה, שכל מה שהיא ראתה ממנה עד עכשיו היה פרצוף חמוץ וביקורתי. לא ידעתי שהיא עושה את הצעד השניים עשר – לעזור לאכלן כפייתי שעדיין סובל.
הגעתי לפגישה השלישית. שוב קראו את הפורמט, את הצעדים, את המסורות, את "רק להיום". הפעם ניסיתי יותר להקשיב. לא הגיעה מנחה באותו ערב והוחלט להתמקד בצעד הראשון מתוך 12 הצעדים (4): "הודינו שאנו חסרי אונים מול האוכל, שאבדה לנו השליטה על חיינו". מה?!! איזה שטויות אני צריכה לשמוע. חסרת אונים מול האוכל? בלי שליטה על החיים שלי? אני?? אני שניווטתי את דרכי כרצוני והצלחתי להקים משפחה נהדרת, לקבל תואר מומחית ברפואת משפחה, לעזור לאנשים ולהרוויח משכורת נאה, אני, שנוסעת בוולוו מפוארת (ירושה מאבי הנכה אמנם, אבל עדיין וולבו…עליה גם תליתי דגל ישראל קטן, שיחשבו שנוסע בה חבר כנסת או איש חשוב אחר…) – אני איבדתי שליטה על חיי?? אחת, אחת, סיפרו הנשים על חוסר האונים שלהן מול שוקולד, עוגה או סתם כריך מלפני יומיים והכול ברמזים (אסור להזכיר שמות של מאכלים בפגישה). הן סיפרו על חוסר האונים כשתוקף הבולמוס הנורא, השנאה העצמית אחרי ששוב הפרו את כל ההבטחות היפות שנתנו לעצמן, את הבושה בחשיפת גופן בבגד ים בבריכה עם הילדים, את ארון הבגדים השחורים, החושך בחדר המיטות, הבחילה שמלווה כמעט כל ארוחה. שמתי לב שכולן דיברו בלשון עבר, כאילו דיברו על מישהי אחרת, אחת באמת לא שפויה, שעסוקה בהרס עצמי בלתי פוסק. בקשר לאוכל, יכולתי איכשהו להבין. גם אני התקשיתי מאוד להגביל את תאוותי למאכלים מסוימים. גם אני האבסתי את עצמי עד אובדן הכרה באירועים חברתיים, בעיקר אם היה שם מה שפעם התייחסתי אליו כחבר מפנק והיום אני יודעת שהוא סכנה ממשית לי ולעוד רבים כמוני – המזנון החופשי. אהבתי אותו ונמשכתי אליו, חזרתי אליו מכושפת פעם אחר פעם, מתעלמת מהעיניים המשועשעות (והמרושעות, כך דמיינתי) של האנשים שראו אותי בקלקלתי. מה, לשמנה אסור לאכול?
האם אני חסרת אונים מול האוכל? גלגלתי את המחשבה בראשי והנחתי אותה בצד כדי להתנפל על החצי השני של המשפט – "אבדה לנו השליטה על חיינו". עד כאן. אני מנהלת את החיים שלי כרצוני וכל מה שהחלטתי – בצעתי והצלחתי. קול קטן בכל זאת הצליח להתגנב לראשי: "באמת? אז למה את כל כך כועסת? נניח שיש לך שליטה מלאה על החיים שלך, אז מה את עושה פה? למה הגעת למקום הזה, במשקל הזה, בנקודה הזו בחייך? הרי אם היית שולטת באמת, לא היית באה לכאן. וגם – זה רק משפט, לא קשור אליך, אל תתרגזי, פשוט קומי ולכי הביתה. חזרי למקום בו יש לך שליטה. לכי למקרר ו"השתלטי" על עצמך". השיחה הפנימית המבולבלת התישה אותי. החלטתי לחזור הביתה ולכתוב עד כמה אני שולטת בחיי ואיך אני מצליחה לנווט את ספינתי לכל נמל שאחפוץ. עוד בדרך הביתה, חשבתי על הבחירות השונות שלי במהלך השנים וקצת לפני שחניתי ליד ביתי, זלגו הדמעות מעיני, מבקשות לצאת מאיזה מקום ששנים לא ביקרתי בו, ממקום שנעלתי היטב ושלאף אחד לא היה מפתח אליו. בכיתי על השנים שאבדו לי במלחמה הבלתי פוסקת בעצמי ובגופי, בכיתי כי כבר לא היה לי כוח להתמודד עם האמת – והאמת היא שאני חסרת אונים, אבודה, מיואשת. לא עוד רופאה מצליחה, בטוחה בעצמה, ידענית ואסרטיבית, לא עוד אמא כל יכולה שילדיה תמיד יכלו לחסות בצילה, לא עוד אישה חזקה ובת ואחות מוצלחת – אלא ילדה קטנה, אבודה, שמחפשת יד מושטת שתעזור לה.
הפגישה הרביעית – פיתרון מהמעלה השנייה
בפגישה הרביעית, הגיעה מנחה מאזור המרכז. התפעלתי מנכונותה להגיע מרחוק ועוד בלילה גשום וחשוך במיוחד. כשהתיישבה, אמרה שההחלמה שלה מחייבת אותה לנסוע לכל מרחק שיידרש, ללכת עד הסוף. חשבתי על חולי הסרטן שפתאום מוכנים לעשות שינויים מפליגים בחייהם ובלבד שיינצלו ויירפאו. בצרפתית אומרים –"Aux grands maux, les grands moyens" ובתרגום חופשי – "למחלות החמורות, האמצעים החמורים". ככל שהמחלה קשה יותר, כך יידרשו אמצעי ריפוי דרסטיים. לא, לא מה שאתם חושבים, לא מדובר בניתוחים מסובכים או תרופות עתירות תופעות לוואי. האמצעים החמורים הם שינויים משמעותיים בכל היבט בחיים. לפעמים, כדי להחלים, יש צורך בטרנספורמציה מוחלטת. כל המערכות צריכות לעבור ניעור – העבודה, המשפחה, האמונות, המסורת, כל מה שיודעים או חושבים על מה נכון ולא נכון, מתאים או לא מתאים, טוב או רע. סדר העדיפויות חייב להשתנות, אוצר המילים – לעבור מהפיכה, כל מה שנלחמנו עבורו במשך שנים – ייזרק, מיותר, לפח או לארכיון.
במשך שנים ניסיתי פתרונות מהמעלה הראשונה – הגיוניים, מתונים, כפופים לשכל הישר. חשבתי שהסיבה להשמנת היתר שלי (כאן הרגע לגלות ששקלתי מעל 100 קג') הייתה שאכלתי הרבה ולא עשיתי מספיק פעילות גופנית. הפתרון המתבקש היה להגביל את צריכת הקלוריות שלי ולעשות יותר ספורט. נשמע סביר, הגיוני ואמור לעבוד. אלא שהתברר לי, לדאבוני רק אחרי אינספור ניסיונות, שדיאטה דלת קלוריות היא מתכון בטוח ל…השמנה! מיליוני אנשים יכולים להעיד – לדיאטות יש הצלחה בטווח הקצר וכישלון מוחץ בטווח הארוך (מעל 95% מהאנשים שעשו דיאטת רזון, לא שמרו על המשקל החדש שלהם כעבור שנתיים ורובם הגדול אף עלו במשקל לרמת בסיס גבוהה יותר מאשר לפני הדיאטה). בנוסף, כל כישלון כזה מוליד תופעה פסיכולוגית הרסנית הנקראת "חוסר אונים נרכש", משמע התחושה שאין בנו את הכוח והמשמעת לנהל את גופנו ומשקלנו.
"אבדה לנו השליטה על חיינו" כבר החל להתיישב במוחי. יכול להיות שיש לתוכנית הזו משהו להציע לי? יכול להיות שאני צריכה להיפתח לסוג חדש של פתרון, כזה שאולי לא נשמע הגיוני, אבל עובד???
פתרון מהמעלה השנייה
המשפט המפורסם של איינשטיין "חוסר שפיות הוא להמשיך לעשות אותו דבר ולקוות לתוצאות שונות" מלווה אותי כבר שנים רבות. כל אחד מאתנו נתקל בבעיות במשך חייו, אותן ניסה לפתור כמיטב יכולתו. אך אם יש בעיה החוזרת על עצמה שוב ושוב – נגיד, הילדים מסרבים לנקות את חדרם, האוברדראפט הוא אורח קבוע בחשבון הבנק, אין חנייה ליד הבית ועוד אלף סוגיות שהחיים מזמנים לנו – הרי שאם לא הצלחנו לפתור אותן בדרכים שניסינו, מה הטעם להמשיך ולנסות פתרונות שלא עובדים?
דיאטה אינה הפתרון. היא לא עובדת בטווח הארוך, שרירי הרצון נחלשים עם הזמן והפיתויים גדולים. צריך לחשוב על פתרון מהמעלה השנייה – לא הגיוני, לא סביר, נראה לא קשור. הפתרון מתמקד יותר ב"מה עושים" ופחות ב"למה זה קרה". יותר ב"איך" ופחות ב"איך היה". יותר בהווה, פחות בעתיד. הפתרון מחייב שינוי מהותי בדפוסי החשיבה והתמסרות לדרך שמעולם לא צעדתי בה לפני כן. שינוי אמיתי מחייב שינוי חשיבתי. כדי להשתנות באמת, עליי לעשות את מה שאני לא רוצה לעשות ולאהוב את מה שאני לא אוהבת. אני לא יכולה להמשיך בדרך שלא מביאה לשום תוצאה. נכון, היא נוחה, אני מכירה אותה, יש בה את החמימות של מקום שאני יודעת מה לצפות ממנו. אבל אם רוצים באמת להחלים – צריך להיות מוכנים לעשות דברים שנראים מוזרים, פרדוקסלים ואפילו – חסרי היגיון!
על לוח המודעות בכניסה למכון הכושר שלי ברמת ישי תלוי המשפט הזה: "אם אתה רוצה משהו שלא היה לך מעולם, עליך לעשות משהו שלא עשית מעולם". שזה נשמע יותר טוב באנגלית: IF YOU WANT SOMETHING YOU'VE NEVER HAD, YOU MUST DO SOMETHING YOU'VE NEVER DONE
אז מה זה הדבר הזה שאני צריכה לעשות אחרת? התשובה הייתה פשוטה – לנסות את הדרך שמציעים לי בקבוצה הזו, להיפתח לדרך שלא היכרתי ושאפילו מעוררת בי הסתייגות. גיליתי (וזאת לא הייתה הפתעה גמורה…) שאני לא אוהבת שאומרים לי מה לעשות. הבנתי – אני אעשה מה שלא עשיתי מעולם ואסכים לציית! המחשבה הייתה מפחידה. מעולם לא הצלחתי לאכול לפי תפריט שנקבע לי, לא הסכמתי להתלבש כיאות לרופאה (לצערה הרב של אימי היקרה), להתאים למסגרות ולהתנהג "יפה". לא אהבתי שאומרים לי מה לעשות בשום תחום. הבנתי שהדברים שאני לא אוהבת ולא רוצה לעשות הם המפתח להחלמה שלי. ככה משתנים. כל עוד אהיה שבוייה בידי הרצונות שלי – אמשיך לקבל את אותן התוצאות. ויש תוצאות שאני ממש לא רוצה. ויש דברים שאני משתוקקת אליהם – כמו גוף בריא וחזק, נפש חסונה ורוח איתנה.
למדתי שסדר העדיפויות שלי לא תמך בהחלמתי. אחד המשפטים הראשונים ששמעתי באו איי, היכה אותי בתדהמה: הציבי את שיקומך האישי במקום הראשון בחייך (נורמן ווד). לפני הילדים, הבעל, העבודה או כל דבר אחר, עלי לדאוג לשיקום האישי שלי, כי אחרת, כל השפע שהתברכתי בו לא יוכל למלא אותי בשמחה.
הפגישה החמישית – עזרה מחברים
בפגישה החמישית, כבר התחלתי להקשיב יותר. האנשים נראו לי יותר חביבים, והמזכירה האירה לי פנים. הכרתי חלק מהאנשים בשמם הפרטי אך מעבר לכך, לא ידעתי עליהם דבר. בקבוצה כולם שווים. אין זה משנה אם את מנהלת בכירה או מלצרית במסעדה (עיסוק לא מומלץ לאכלן כפייתי), אשת עסקים המנהלת מאות עובדים, גננת, ספרית או אם אתה מכונאי רכב, עובד היי טק או קבלן בנין (איך אני עם הסטריאוטיפים?). לא חשוב בני כמה אנחנו, מה רמת ההשכלה, היכן אנחנו גרים ומה רמת ההכנסה של כל אחד מאתנו – כולנו שווים בתוכנית. כמו שסיפרה פעם דינה אור כשפנתה, בגיל 55, לבקש עבודה בחנות שעליה היה תלוי שלט – "דרושה עובדת אחרי צבא, עם ניסיון". אז ככה היינו כולנו – אחרי צבא ועם הרבה ניסיון. יש שוויון מלא בינינו, ללא קשר למשקל, למוצא, אם שפתנו רהוטה או שיש לנו קושי במציאת המילים, אם אנחנו חכמים או סתם חוכמולוגים, כל אלה לא חשובים ברגע שנכנסים לחדרים האלה. כמו במחלקה האונקולוגית – כל הקרחים שווים בפני האל. הדבר היחידי שקשר בינינו היה הרצון להחלים מאכילת יתר כפייתית. זו הדרישה היחידה להשתתפות בקבוצה. לכל אחד ואחת היה מה ללמד, כל אחד תרם לקבוצה תובנות חיים עמוקות. הכרתי אנשים מדהימים שלא היה לי סיכוי לפגוש במעגלים החברתיים שלי. חלקם הפכו עם השנים להיות חברי נפש שלי.
הפגישות האלה החלו לסקרן אותי. לראשונה בחיי שמעתי אנשים מדברים בכנות על הפגמים שלהם, על היהירות שעמדה ביניהם לבין ההחלמה, על הענווה שהם מבקשים ועל התקווה שיוכלו לעזור לאחרים. רק אחרי חודשים רבים הבנתי שאין שום משמעות לכך שאני רופאה ויודעת כל כך הרבה על הגוף האנושי. הייתי בורה לחלוטין בכל מה שקשור לנפש האדם ובעיקר לנפשי. נדהמתי לגלות שאין לי מושג על הרגשות המנהלים אותי, שפחד, כעס וטינה הם רעלנים התוקפים את מערכת החיסון, ומה קורה לאדם שלא יודע לסלוח או לבקש סליחה. העקרונות האלה נכונים לכולם. שום תהילה או הצלחה במישור החיצוני אינם יכולים למוסס רגשות שליליים לא מטופלים. אי שביעות רצון מהחיים תמיד תגרום לחוסר שובע ולהמשך אכילה אינסופית כדי לכסות בור פעור שמתרחב כל הזמן. כמו הקיבה, כך גם הנשמה – ככל שהיא מרגישה ריקה, כך היא מבקשת להתמלא וככל שהיא מתמלאת, באותה מהירות היא מתרוקנת. התחלתי להתעניין בחלקים הנסתרים מהעין אך קובעים כיצד ייראה גופנו ואיך יתנהלו חיינו.
פגישה שישית – ריפוי מתרחש
ברמה הגופנית, נפשית ורוחנית
בפגישה השישית, דובר על שינוי עמוק וקבוע שחייב להתקיים בשלושת המישורים – הגופני, הנפשי והרוחני. בכל שנות הלימודים שלי, כולל שנות ההתמחות – לא נתקלתי במילה רוחניות. גם את המילה "נפשי" פגשתי רק בסבב הלימודי בבית החולים הפסיכיאטרי, כאילו שרק לחולי נפש יש נפש. בכלל, המושג "נפשי" תמיד נאמר בזלזול כלפי מטופלים שהעזו להתלונן על עייפות, פחד, עצב, ייאוש. בחדר המיון, כשהיה מתקבל מטופל שתלונותיו תויגו כשייכות ל"קומה העליונה" (כינוי למבנה מעל חוליות הצוואר), היינו רושמים בגיליון שלו את ראשי התיבות GMG (גורנישט מיט גורנישט באידיש מדוברת). רק כשהתחלתי להעמיק ב"תוכנית", הבנתי שהעולם הנפשי והרגשות הם אלה המניעים אותנו ואת העולם והם בבסיס רוב המחלות ורוב המלחמות! רגשות, אותו חלק באישיותנו שבמשך דורות ניסינו להדחיק, להכחיד, לסמם ולהתעלם ממנו – הוא הוא החלק שעושה אותנו בני אדם והוא נושא את המפתח לבריאותנו ולכל תחום בחיינו. הרגש הוא זה שהביא אותי לחדרים האלה והוא זה שנמצא מאחורי הרצון שלי להשתנות.
החלק הרוחני, ממנו הכי פחדתי, התברר כפחות מאיים ממה שחשבתי. רוחני, הוא בעצם כל מה שלא גשמי. היה לי קל יותר להבין שיש בנו חלקים שאין לנו הוכחה ממשית לקיומם, אבל הם בהחלט נמצאים אתנו בכל רגע ורגע ופועלים את פעולתם הנסתרת בכל נושא ומצב בחיינו. בתחילה קראתי לחלק הרוחני – ה"לא מודע". כבר למדתי שחלק זה במוחי פועל ללא הרף מאחורי הקלעים וגורם לי לעשות ולהרגיש דברים בלא התערבות כלשהי של הניאוקורטקס -המוח החדש, החושב והמודע שלי (אפרט בהמשך). פרויד תיאר את הלא מודע כמקור לקשיים ולרגשות השליליים שלנו, מקום שכדאי לרפא, שהרי הוא כנראה שורש האומללות. חברו ותלמידו של פרויד (לפחות לזמן מה), דר' קארל גוסטב יונג, אמר את המשפט הנפלא: כל עוד לא תהפוך את הלא מודע למודע, הוא ימשיך להפעיל אותך ואתה תקרא לו גורל. הבנתי שאם אני רוצה להירפא, עלי להתייחס גם לחלקים הלא מודעים שבי. בהמשך, התברר לי שהדבר נכון לגבי כל מחלה שנתקלתי בה כרופאה. הבנתי שריפוי מתחיל מהראש, כשמופיע רצון להשתנות, נכונות לעשות דברים שלא "מסתדרים" עם השכל הישר, פתיחות וכנות או במילים אחרות – שינוי עמוק באישיות. אין צורך בכוח רצון, משמעת עצמית או ניהול אורח חיים נוקשה ונטול שמחה – להיפך. עלי ללמוד לחיות את החיים האלה משוחררת מההתניות, האשליות, הדעות והפחדים שניהלו אותי עד כה. אין צורך בכוח רצון? נכון. באו איי – צריך רק רצון.
יש לי רצון להשתנות!
סבתא שלי מתה בגיל 40 מסיבוכי סוכרת. אמא שלי, ביתה הבכורה, מעולם לא שכחה את הצעקות שלה בעת שילדה עוברים גדולים ומתים. כשהייתה אמא שלי בת חמישים, אישה שמחה ויפהפייה (אני, לעומת זאת, דומה לאבא שלי), היא החלה לרדת במשקל ללא כל מאמץ מצידה, למרות שהמשיכה לאכול יפה במסעדות המעודנות של פריז. אך כשנאלצה לרוץ לשירותים באותן המסעדות, כבר התחילה לדאוג ופנתה לרופא. בדיקה מהירה גילתה שהסוכר בדמה היה 427 מג'% (מושג רפואי הבא לתאר כמה מיליגרמים יש במאה מ"ל פלזמה). זאת הייתה תחילתה של חברות מפוקפקת. הסוכרת ליוותה אותה שלושים שנה ובסופו של דבר הכריעה אותה בגיל שמונים. ובכל זאת, היא חיה הרבה יותר שנים מאמא שלה ונהנתה מכל מה שהרפואה יכלה להציע לה. אך בעיקר נהנתה מאופי חיובי מאין כמוהו. היא הייתה בעלת מזג טוב ועדין, רוב הזמן שמחה גם ללא סיבה וקיבלה את החיים כפי שהם. אני זוכרת אותה במטבח, שרה שנסונים צרפתיים ישנים, כשהיא לבושה באלגנטיות שלא תאמה כלל את המזרח התיכון המיוזע. היא מעולם לא עשתה פעילות גופנית יזומה כלשהי, עבדה קשה כמורה לצרפתית במלון תדמור (אז מלצרות הייתה מקצוע אמיתי שדרש ידע בשפת האם של המטבח) ובעיקר בבית שהייתה מנקה ומסדרת היטב לפני שהעוזרת הייתה מגיעה. אמא שלי הייתה דוגמא טובה לעריצות הגנטיקה אך גם לנפלאות האפיגנטיקה, ההשפעה שיש למחשבותינו, מילותינו ומעשינו על האופן שבו יבואו לידי ביטוי אותם גנים. גם אחיותיה סובלות מסוכרת וגם חלק מילדיהן. הן בחברה "טובה" כי בחברה המערבית, לפחות 20% מאלה שעברו את גיל שישים סובלים מסוכרת, וכנראה שזאת ההערכה נמוכה כי יש הרבה אנשים שפשוט עוד לא אובחנו..
מצוידת ברצון הכן והעמוק להשתנות ובהכרה שאצטרך לעשות דברים שאני לא ממש אוהבת או שלא לגמרי מובנים לי – התחלתי את המסע שלי. במשך חמש שנים הלכתי לפגישת או איי פעם בשבוע, השתתפתי בכנסים ובסדנאות המבוססות על תוכנית 12 הצעדים והכרתי אלפי חברים וחברות שכמוני, מבקשים להשיב את גופם הנפלא בחזרה. כבר בשנה הראשונה, נפרדתי משלושים וחמישה קג' מיותרים, ללא מאמץ וללא תחושת חסר. השינוי הגופני נעשה במקביל לשינוי נפשי ורוחני עמוק ומהחלקים האלה שאבתי את הכוח להתמיד באורח חיים בריא ומשמח ולא לחזור יותר לעולם הישן.
הבנתי שהגוף אינו יכול ללא הנפש והרוח. התחלתי ללמוד כל מה שיכולתי על הקשרים ביניהם ובלעתי ספרים בתחום הפסיכולוגיה החיובית, ספרי עזרה עצמית, דמיון מודרך, רפואה משלימה על שלל הסתעפויותיה, מדעי המוח, מדע הפסיכונאורואנדואימונולוגיה (5), השם המגושם שבסך הכול מתאר את הקשרים בין הנפש, מערכת העצבים, ההורמונים ומערכת החיסון. עולם חדש-ישן נגלה לפניי. כל מה שידעתי באופן אינטואיטיבי, קיבל הוכחות מדעיות מוצקות. ידעתי שמצב הרוח שלי משפיע על ההתנהגות שלי (דה…), ידעתי שלמטופלים יש יותר סיכוי לחלות בשפעת אם הם בסטרס מאיזושהי סיבה, ראיתי אנשים שהבריאו כנגד כל הסיכויים, ידעתי שיש כוחות ריפוי שהם מעבר למדע, לידוע ולתפיסה הרציונאלית. למדתי שכשאני משנה משהו בתחום אחד בחיי – זה משפיע על תחומים רבים נוספים. גיליתי שדי בשינוי מחשבתי קטן, כדי להביא לשינוי משמעותי בגוף ודי בשינוי גופני כלשהי, כדי שמצב רוחי ישתנה ללא הכר. הגוף והנפש הם אחד. כדברי גטה: "טפלו בגופכם בנאמנות יציבה. הנשמה יכולה להתבונן רק דרך העיניים האלה, ואם הן מעורפלות, כל העולם מעונן".
בשנת 2001 פגשתי את החומר של ימימה (6) ולראשונה הרגשתי שיש דרך לרפואה מונעת אמיתית, כזו שעשויי לחסוך סבל רב מבני אדם. כשלומדים חשיבה הכרתית, מרפאים את הגוף, מזינים את עצמנו במה שטוב לגופנו ולנפשנו, משפרים מערכות יחסים ובאופן כללי – זוכים בחיים טובים לאין שיעור.
החזרה לגוף הנפלא שלנו תלויה כמובן במעשינו. אלה, מסתבר, נובעים מתוך המחשבות והאמונות שלנו ועל כן, מעבר לשינוי שנעשה באורח החיים שלנו, עיקר המלאכה היא יישום צעדים רוחניים. אלה לא תמיד מובנים, אבל בפועל הצליחו להוביל מיליוני אנשים חזרה הביתה, אל גוף ונפש בריאים, ורוח אופטימית ומלאת שמחה.
בספר הזה כתבתי את התובנות מהמסע הפרטי שלי, בתקווה שיהיה בו כדי לעזור לקוראים ולקוראות המבקשים להשיב את גופם הנפלא בחזרה, לחוות שוב את הקלילות והשמחה של גוף חזק וחיוני. ברוח או איי, אנסה להעביר מסר של ניסיון, כוח ותקווה.